Terug

Matras advies: alles over onze matrassen

Slapen op een goed matras is ontzettend belangrijk voor de nachtrust. Een goede nachtrust laat ons namelijk overdag goed voelen en goed functioneren. Op deze pagina zullen we de kenmerken en specificaties weergeven, voor een weloverwogen keuze.

Matras advies: alles over onze matrassen

 

Verschillende soorten matrassen

Er is een grote verscheidenheid aan soorten bedden, met verschillende matrassen en toppers. Bij de keuze van een bed spelen verschillende factoren mee, zoals lichaamsgewicht, lengte, slaaphouding of slaapklimaat (temperatuur). Al deze factoren kunnen de keuze voor een bed erg ingewikkeld maken. Wij hebben hieronder wat kenmerken samengevat en we helpen je graag bij deze keuze. 

 1. Pocketvering
 2. Koudschuim
 3. Traagschuim
 4. Schuimmatrassen SG
 5. Matras Topper
 6. Matras Splittopper

Waar je op moet letten bij het kopen van een matras/topper

 • Gewicht: Een pocketvering en koudschuim matras zorgen voor de stevigste ondersteuning bij een wat zwaarder gewicht.  
 • Lichaamswarmte: Traagschuim en latex matrassen ventileren minder goed dan koudschuim matrassen waardoor het warmer aanvoelt. Voor mensen die het snel koud hebben is een traagschuim topmatras dus erg geschikt, maar voor mensen die het snel warm hebben of transpireren is dit minder geschikt.
 • Fysieke klachten: Voor mensen met veel fysieke klachten raden wij een pocketvering matras met een traagschuim topper aan vanwege de druk verlagende eigenschappen

Levensduur van een matras

 • Koudschuim matras 12-15 jaar
 • Pocketvering matras  8-10 jaar
 • Bonellvering matras 6-8 jaar
 • Traagschuim matras 8-10 jaar

 

1. Pocketvering matrassen

Pocketveren zijn metalen springveren die elk verpakt zijn in een compartiment. Deze pockets zijn afzonderlijk van elkaar verpakt en bewegen onafhankelijk van elkaar met je lichaam mee. Dit zorgt ervoor dat een pocketveer matras goed reageert op de drukverdeling van je lichaam en dus zeer ondersteunend is. Door de variatie in de dikte van het staaldraad, het aantal windingen en de hoogte van de veer, kan de fabrikant comfortzones aanbrengen die bepaalde delen van het lichaam meer of minder ondersteunen. 

De matrassen geven een gedetailleerde ondersteuning door honderden veertjes per m2 die onafhankelijk van elkaar bewegen. Hoe meer veren per m2, hoe comfortabeler het matras en hoe beter de ondersteuning.

Pocketvering matrassen kunnen de perfecte oplossing zijn voor mensen die het ’s nachts snel warm hebben. Een pocketvering matras ventileert namelijk uitstekend door de open celstructuur en de aanwezige luchtlagen. Hierdoor kan overtollige warmte gemakkelijk weggevoerd worden. De ventilatie van een pocketveer matras is doorgaans beter dan dat van een schuimmatras. 

 • Goede ventilatie, dus zeer geschikt voor mensen die het snel warm hebben of veel transpireren
 • Duurzaam door de geharde stalenveren
 • Zorgt voor een goede drukverdeling
 • Comfortzones, voor optimale ondersteuning

Pocketveer matras

2. Koudschuim matrassen

Een koudschuim matras, ook bekend als High Resilience-schuim (HR-schuim) matras is gemaakt van polyurethaan. Het materiaal polyurethaan heeft een open celstructuur waardoor het absorberend en ventilerend is. Door deze celstructuur voelt een matras van koud schuim niet warm aan. Koud schuim heeft een progressieve tegendruk (dit wilt zeggen: hoe meer je het schuim indrukt , hoe meer tegendruk het geeft). Het kan hard aanvoelen, maar biedt enorm veel ondersteuning voor het lichaam. De naam zelf heeft niets te maken met hoe koud of warm het schuim aanvoelt, maar met de manier waarop het schuim wordt geproduceerd.

De kwaliteit van koudschuim matrassen wordt aangeduid met een HR waarde. Hoe hoger het getal , hoe meer ondersteuning het koud schuim aanbiedt. Tevens is het vaak zo dat hoe hoger de HR waarde hoe langer de levensduur ook is. Matrassen met een waarde hoger dan 55 vallen onder de luxe categorie, maar de matrassen met een HR waarde van 40 tot 45 zijn ook zeer comfortabel.

 • Uitstekende lichaamsondersteuning
 • Lange levensduur
 • Ventilerend
 • Veerkrachtig: geen kuilvorming
 • Absorbeert vocht uitstekend

HR Koudschuim

3. Traagschuim matrassen

Traag schuim is ook bekend als memory foam, geheugenschuim en visco-elastisch schuim. Het belangrijkste kenmerk van traag schuim is dat het druk verlagend werkt. Je zakt als het ware een klein stukje in het matras en geniet van perfecte ondersteuning op de plekken waar je het nodig hebt. Het matras is compact genoeg, waardoor u nooit in een kuil komt te liggen en u ontvangt een goede tegendruk. Het matras vormt zich naar aanleiding van uw lichaam, ideaal voor een zeer stabiele lighouding. Veel traag schuim matrassen maken gebruik van speciaal geproduceerd NASA traag schuim. Dit schuim is oorspronkelijk ontwikkeld door de ruimtevaartorganisatie Nasa uit Amerika. 

Hoe snel het traag schuim 'terugveert' hangt af van de dikte van de wand van de luchtkamertjes in het schuim. Dus hoe dikker de wand, des te langer het duurt tot de lucht weer in het luchtkamertje is getrokken. Traag schuim kan heel hard worden in een koude omgeving.

Traag schuim wordt vaak gebruikt als comfort laag bovenop een matras. Je gewrichten worden ontlast, perfect als je soms last hebt van je spieren of gewrichten. Je hebt dus minder kans om ’s nachts wakker te worden. Je geniet van een ongestoorde nachtrust, zodat je uitgeslapen aan de dag kunt beginnen!

 • Reageert op uw lichaamswarmte waardoor het zich naar uw slaaphouding vormt
 • Is ideaal voor mensen met stijve spieren en gewrichten
 • Stimuleert de bloeddoorstroming wat goed is voor de huid en spieren
 • Geeft optimale ondersteuning aan uw lichaam

NASA Traagschuim

4. Schuimmatrassen SG

De kwaliteit van polyetherschuim wordt uitgedrukt middels de 'SG-waarde', dit staat voor ‘soortelijk gewicht’. Dit schuim is beschikbaar in drie verschillende soorten.

SG35 is minder hard dan SG25 en kent een langere levensduur van 5-8 jaar. SG40 is een uitstekende keuze voor kussens en andere doeleinden die intensief worden gebruikt. De levensduur is bij normaal gebruik 8 tot 12 jaar.

 

5. Matras Topper

Matrastoppers worden ook wel een oplegmatras, topmatras of topdekmatras genoemd en ze zijn een aanvulling op het bestaande bed en matras. De topper wordt bovenop het bestaande matras gelegd om meer comfort en een beter ligcomfort te creëren. Omdat de verschillende toppers, verschillende functies en eigenschappen hebben is het belangrijk dat je het topmatras kiest dat het beste past bij jou wensen. 

Een topmatras is dunner en hierdoor licht en makkelijk te keren. Ook is de hoes/tijk van een topmatras logischerwijs kleiner en deze past dus ook beter in de wasmachine dan die van een gewoon matras.

Een topmatras is tussen de 4 en 10 cm dik en wordt op het huidige matras gelegd. Het matras eronder zal zo minder snel slijten en kan zodoende langer meegaan. Een goede matrastopper kan absoluut het ligcomfort verbeteren en het matras zachter of harder laten voelen. Wel is het zo dat een matrastopper beter gebruikt kan worden om een bestaand matras zachter te maken dan om hem harder te maken.

Met een tweepersoons topmatras bovenop 2 eenpersoonsmatrassen in een tweepersoonsbed heb je geen last meer van de kier tussen de 2 onderliggende matrassen. 
 
Koudschuim topmatras
Koud schuim is veerkrachtig en heeft een goed vochtregulerende werking, waardoor het matras goed ventileert. De warmte wordt bij een koud schuim topmatras goed afgevoerd en het vocht geabsorbeerd. Daarnaast veert de topper altijd terug naar zijn oorspronkelijke vorm na gebruik. Doordat het koud schuim vormvast is kan het koud schuim ook makkelijker een wat zwaarder gewicht aan.
Koudschuim eigenschappen in het kort: Veel steun, duurzaam, goede ventilatie

 • Goede ventilatie
 • Geen kuilvorming
 • Stevig ligcomfort

Traagschuim topmatras
Traag schuim reageert op de lichaamswarmte door op de plekken waar het lichaam warmer is, zachter en soepeler te worden. De druk veroorzaakt door uw lichaamsgewicht wordt over een groot aantal cellen verspreid en hierdoor zullen de plekken waar druk op komt te staan ontlast worden.  Het matras past zich dus aan, aan uw lichaamsvorm.
Traagschuim eigenschappen in het kort: Warmer, drukverlagend, comfort verhogend

 • Reageert op lichaamstemperaturen
 • Drukverlagend
 • Aanrader bij lichamelijke klachten
 • Kan minder gewicht aan dan een koudschuim topmatras

Topper

6. Matras Splittopper

Een split matrastopper is een 2-persoons matrastopper, die aan de bovenkant een split heeft (of aan beide zijdes). Dit is speciaal gemaakt voor verstelbare bedden, de splittopper beweegt mee met het verstelbare bed, waardoor de twee matrassen niet van elkaar afschuiven.

Daarnaast is het uitermate van belang, dat je kijkt naar het type boxspring die je hebt. De meeste elektrische boxsprings hebben afzonderlijk in te stellen hoogtes. Voor deze is het dus het beste om een split-topper te nemen, omdat die ook geschikt zijn voor een tweepersoons elektrisch verstelbaar bed. De split zit meestal alleen aan het hoofdeinde maar dan kan alleen het hoofdeinde afzonderlijk bewegen. Met een split topper voel je de naad van de onderste matrassen niet. 

Wat de comfortabelste topper is voor een boxspring verschilt per persoon. Bij de keuze voor de beste matras topper is het dus van belang om te letten op je persoonlijke eigenschappen en wensen. Welke kenmerken moeten de topper hebben, denk hierbij aan transpiratie, allergieën of bepaalde lichamelijke klachten? 

Op basis van je kenmerken, kan je kijken uit wat voor materialen het beste matras voor jou zou moeten hebben. Denk hierbij aan het soort schuim, het type tijk dat om het matras heen zit, de dikte etc.

Pearl Gel split topdek matras – Boxsprings nederland

 

 

Verschillende soorten tijken, hoezen

Matrastijk / wit op maat - Matrasbestellen.nl - Topkwaliteit voor een zeer scherpe prijs  LET OP HOES / TIJK ) - topper-topdekmatras-Hoes-Tijk-Met Rits - Comfort - Anti... | bol.com

 

Dubbeldoek - Tijk dat gevormd wordt door twee doorgestikte lagen. Dit is met name van belang voor de stevigheid en teneinde een optimale vochtopname te bewerkstelligen.
Tijdens het productieproces van katoenen-dubbeldoek tijken wordt de breisteek aan beiden zijden uitgevoerd (dubbelzijdig), vandaar de naam dubbeldoek. Goede eigenschappen van dubbeldoek is dat het scheur vast is en zich goed aan het lichaam aanpast. Het katoen wat in de tijk verwerkt is zorgt voor een goede vochtafvoer en warmteregulatie.

De perfect opgebouwde structuur van dubbeldoeken hebben goede haptische, klimatologische en hygiënische functies. Katoenen-dubbeldoek tijken bestaan uit drie lagen. De bovenlaag is gemaakt van 100% katoen, de middenlaag bestaat uit gewatteerde en scheur vast klimaatvezels (polyester), de onderlaag is gemaakt van dun hydrofiel polyester. Het geheel is doorstikt met een katoenen vuldraad. Ook deze structuur levert een bijdrage aan de haptische en klimatologische eigenschappen. Het katoenen oppervlak zorgt dat de tijk heerlijk zacht aanvoelt. De onderlaag en gewatteerde klimaatvezel middenlaag zorgen voor uitstekende klimaateigenschappen. Voor de klimaatvezel geldt, hoe holler de vezel des te beter de isolerende en veerkrachtige functies.

 • De driedraads structuur van van de katoenen-dubbeldoek tijk zorgt gedurende de nacht voor een efficiënte vochtverwerking. Eén van de belangrijkste functies van een tijk is zo min mogelijk vocht tot de matraskern te laten doordringen. Op deze manier blijft de levensduur van de matraskern gewaarborgd.
 • Onze katoenen-dubbeldoek tijken zijn standaard uitgerust met 300 gram gewatteerde holle klimaatvezels. De tijken zijn scheur vast en wasbaar tot 60°C (niet in de wasdroger).

 

Cooltouch - Antiallergisch en behandeld tegen huisstofmijt. Antibacterieel geproduceerd.
De Cooltouch technologie dubbeldoeks matrashoes is vocht en temperatuur regulerend.
Door de Cooltouch technologie matras tijk creëert een aangenaam en zacht slaapklimaat.
In deze matrashoes zit Dacron® verweven dit is een vezel met unieke sneldrogende eigenschappen die zijn voordelen al ruimschoots heeft bewezen via toepassingen in de professionele sportkleding.
Er is gebruik gemaakt van hoogwaardige garens. De matrashoes heeft aan drie zijden een rits zodat u de tijk gemakkelijk om uw bestaande matras kunt doen. Deze Cooltouch matrashoes kunt u bestellen voor zowel topdek matrassen (topper hoes) als extra dikke matrassen; verkrijgbaar in de hoogtes van 5 cm tot 25 cm

Een Cooltouch tijk is vocht en temperatuur regulerend, behaaglijk in de winter en koel in de zomer. Transpiratie vocht wordt extra goed afgevoerd. De matras tijk Cooltouch is speciaal gemaakt voor het verbeteren van het slaapcomfort, is elastisch en vormt dus mee met de matraskern.

 • Een Cooltouch tijk is vocht en temperatuur regulerend, behaaglijk in de winter en koel in de zomer. Transpiratie vocht wordt extra goed afgevoerd.
 • De matras tijk Cooltouch is speciaal gemaakt voor het verbeteren van het slaapcomfort, is elastisch en vormt dus mee met de matraskern.
 • De Cooltouch matras tijk creëert een aangenaam en zacht slaapklimaat.

TENCEL - een zeer duurzaam geproduceerde vezel, simpelweg ’n doorbraak in vezels!
Tencel® is een merknaam van Lenzing-Fibres voor volledig een natuurlijke kunstvezel die Lyocell heet. Tencel® wordt gemaakt van eucalyptusbomen daarvoor wordt het hout gehaald uit speciaal beheerde, duurzame bossen (FSC keurmerk). Wanneer de bomen zijn gekapt, wordt de bast verwijderd, waarna de kale stammen in hele kleine stukjes worden gehakt, tot ongeveer de grootte van een postzegel.  Al die snippers komen dan in een grote bak terecht tezamen met een chemische stof welke er voor zorgt dat de snippers oplossen en een vloeistof vormen.

TENCEL® is zo zacht als zijde, zo sterk als polyester, zo makkelijk te verzorgen als acryl, zo koel en plezierig als linnen, zo warm als wol, en veel beter vocht absorberend dan katoen. De nieuwe generatie, met ’n glansrijke toekomst.

Gedurende het slapen geeft ons lichaam minimaal 0,4 liter transpiratievocht af, maar de buitengewoon goede vochtabsorptie van TENCEL® genereert een grotere garantie dat de matras, het moltonhoeslaken, de tijk van een hoofdkussen of dekbed aangenaam droog blijft, en zo de nachtrust bevordert.

 • De Tencel wordt gemaakt van eucalyptus hout
 • De natuurlijke grondstof hout verzekert dat de eigenschappen natuurlijk en huidvriendelijk zijn. De nanostructuur van de vezel verzekert een optimale vochtregulering en warmteregulering.
 • Optimale vochtregulatie zorgt voor natuurlijke anti bacteriologische eigenschappen zonder dat er chemicaliën hoeven worden toegevoegd. De stof is volledig biologisch afbreekbaar

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  Fine2Sleep 8,8 / 10 - 17677 Reviews @ Webwinkelkeur
  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »