Terug

Hoeslakens vs Lakens

Hoeslakens vs Lakens

“Het geluk komt in de slaap” 

Hoeslakens vs Lakens

Wat moet je nou kiezen?

Je brengt gemiddeld acht uur per nacht door met slapen en knuffelen, dus als je dat nog niet hebt gedaan, is het tijd om je hoeslakens goed te leren kennen. Laten we beginnen met het beantwoorden van een van de meest gestelde vragen over beddengoed: wat is het verschil tussen een hoeslaken en een plat laken? Een laken (gebruikt aan de bovenkant) is een rechthoekig laken, terwijl een hoeslaken (gebruikt aan de onderkant) hoeken en zijkanten heeft die zijn voorzien van elastiek.

Lees verder om meer te weten te komen over het doel van een laken versus een hoeslaken en de voordelen van elk.

Waar wordt een hoeslaken voor gebruikt?

Je vraagt ​​je misschien af: "Wat is een hoeslaken?" Een hoeslaken, ook wel onderlaken genoemd, is gemakkelijk te herkennen aan de vier elastische hoeken die worden gebruikt om de omtrek van je matras te omsluiten. Of je nu de voorkeur geeft aan tencel- of katoenmateriaal of een ander materiaal, een hoeslaken dient als een beschermende barrière voor je matras, en het biedt tevens een zachte, gelijkmatige oppervlak. Dit biedt jouw elke nacht een extra laag comfort terwijl je slaapt.

Het gebruik van hoeslakens op je bed heeft een aantal voordelen. Hier zijn er een paar om te overwegen:

 • Makkelijk schoon te maken. Voor het wassen van je hoeslaken hoef je niet naar de stomerij, je hoeft het alleen maar in de was te gooien met je hoeslaken en kussenslopen.
 • Kan de levensduur van je matras verlengen. Hoewel de meeste matrassen een levensduur hebben van 7-10 jaar, kunt je je steentje bijdragen om de levensduur van je matras te verlengen door deze te beschermen tegen stofophoping met een hoeslaken.
 • Zacht oppervlak voor meer comfort tijdens het slapen. Je matras kan zo zacht en comfortabel zijn als een wolk. Een zacht, soepel hoeslaken kan echter je comfort verhogen, zodat je niet alleen op een matras slaapt, maar op een wolk.

Waar wordt een laken voor gebruikt?

Platte lakens, zoals de naam al doet vermoeden, liggen plat op je bed. Ook bekend als een bovenlaken. Ze kunnen onder de onderste hoeken van je matras worden weggestopt, maar ze blijven mogelijk niet zo stevig op hun plaats omdat ze de elasticiteit van een hoeslaken missen. Rondom elastiek, die een laken mist, verhoogd de gebruiksvriendelijkheid en is derhalve makkelijk in gebruik. 

Hoewel veel mensen het erover eens zijn dat een hoeslaken standaard beddengoed is, bestaat er wat meer controverse rond het gebruik van platte lakens. Veel oudere medelanders zijn van mening dat beddengoedsets niet compleet zijn zonder bovenlakens, terwijl sommige jongere leden van de millenniumgeneratie geloven dat ze vreemd zijn.

Hier zijn enkele argumenten die het gebruik van een laken ondersteunen:

 • Voor netheid om te voorkomen dat je dekbed vuil wordt
 • Voor een koelere nachtrust in maanden met warm weer
 • Om hygiënische redenen kunnen ze met meer regelmaat gemakkelijker te wassen zijn dan uw dekbed

Kun je een laken als hoeslaken gebruiken?

Als je geen hoeslaken in je linnenkast hebt, kan een laken een goed alternatief zijn voor het beschermen van je matras en het zorgen voor een goede nachtrust. De hoekige kenmerken van een hoeslaken zijn echter handig als je je afvraagt ​​hoe je lakens op je bed moet houden. Een vlakke laken is echter nog steeds een optie om te overwegen als u in de problemen zit. Voorkom dat je 's nachts in de knoop raakt door deze stappen te volgen om van je vlakke laken een nauwsluitend onderlaken te maken:

Begin met het gebruik van een vlakke laken die groot genoeg is voor de klus. Je wilt iets gebruiken dat groot genoeg is om over alle vier de hoeken van je matras te draperen en dat aan alle kanten overtollig materiaal biedt om eronder te worden weggestopt. Leg het laken vervolgens plat op je matras, zorg ervoor dat het goed gecentreerd en gladgestreken is om opeenhoping te voorkomen.

Aangezien dit wordt gebruikt in plaats van een hoeslaken, moet je er extra op letten dat alle vier de hoeken stevig onder het matras worden gevouwen om te voorkomen dat het 's nachts losraakt. De beste methode hiervoor is om vierkante hoeken te maken, een strak weggestopte vouwmethode die vaak wordt gezien op hotel- of ziekenhuisbedden.

Hier leest u hoe u scherpe hoeken krijgt die niet losraken terwijl u slaapt:

Begin bij de basis van het bed, til de matras op en schuif de overhangende stof van het vlakke laken onder de matras over het hele voeteneinde van het bed. Pak de extra losse stof van beide kanten en vouw het op om een ​​driehoekige vorm over de bovenkant van de matras te vormen.

Stop het onderste laken van deze rand onder de matras en breng de resterende stof recht naar beneden. Voltooi de hoeken door dit stuk strak onder de matras te vouwen. Herhaal deze stappen aan het hoofdeinde van het bed, zodat je vier scherpe hoeken krijgt en een plat laken dat strak op je matras ligt.

Zijn Hoeslakens dan niet beter?

Zijn hoeslakens dan beter dan platte lakens? Dat antwoord hangt echt van jou af! Het debat over platte lakens en hoeslakens zal in de loop van de tijd waarschijnlijk een heet onderwerp van discussie blijven. Sommige slapers zullen trouw blijven aan het laken, terwijl anderen er geen behoefte aan zullen hebben zolang ze een dekbed of een deken hebben voor comfort. En, zoals je zojuist hebt gezien, is een hoeslaken misschien niet nodig als je het wisselen van lakens onder de knie hebt.

Net als bij andere zaken, zoals schoenen en kleding, is beddengoed een ander persoonlijk bezit dat vaak neerkomt op individuele voorkeuren. Wat voor jou een comfortabele slaapgewoonte is, kan voor iemand anders hinderlijk zijn, en omgekeerd.

Daarom bieden hoeslakens een meer slip vaste optie om je matras te beschermen dan platte lakens. Als je ervoor kiest om platte lakens helemaal over te slaan, ga dan lekker voor een hoeslaken met goede hoge hoekhoogten. Door de rekbaarheid en het elastiek rondom in de rand, is het hoeslaken gemakkelijk om het matras te trekken. Tevens zorgt het elastiek rondom ervoor dat het hoeslaken niet snel verschuift en het altijd goed past om je matras.

Je hoeslakens en lakens verwisselen en verzorgen

Hoeslakens en lakens hebben elk hun eigen unieke toepassingen en voordelen, maar beide moeten met dezelfde zorg worden behandeld. Aangezien zweet, bacteriën en huidcellen zich na verloop van tijd op je hoeslakens kunnen ophopen, is het belangrijk om je aan een regelmatig reinigingsschema te houden om te voorkomen dat hetzelfde soort vuil ook in de vezels van je matras sijpelt.

Volgens de gezondheidsnormen kan slapen op vuile lakens zelfs dingen als eczeem of contactdermatitis veroorzaken. Bovendien, als je een van de 7 miljoen Nederlanders bent die aan allergieën lijdt, kunnen vuile lakens ervoor zorgen dat symptomen zoals niezen en verstopping verergeren. Hier geeft fine2sleep zijn belangrijkste preventieve maatregelen die je moet nemen die je helpen je hoeslakens langdurig te beschermen en schoon te houden.

 • Was je hoeslaken één keer per week of één keer per twee weken
 • Verwijder make-up grondig voordat je naar bed gaat, om te voorkomen dat je make-up op je kussensloop en hoeslakens terechtkomt
 • Overweeg om 's avonds te douchen, om zo te voorkomen dat vuil, zweet en bacteriën die zich gedurende de dag hebben opgehoopt, je bed binnendringen
 • Ontmoedig huisdieren om op het bed te gaan staan/slapen
 • Indien getolereerd, zal het wassen van je hoeslakens met heet water helpen bij het wegwerken van ongewenste ziektekiemen. Zorg ervoor dat je de specifieke wasinstructies van de product goed opvolgt
 • Verbind eventuele open snijwonden of wonden op de juiste manier om te voorkomen dat pus of vocht in contact komt met hoeslakens, kussens en dekens
 • Vermijd eten en drinken in bed
 • Zorg goed voor je hoeslakens en ze zullen de gunst terugbetalen door de kwaliteit van je slaapcyclus te maximaliseren

Hoeslakens, lakens of allebei? Nu je bent uitgerust met de kennis om onderscheid te maken tussen de twee, kun je beter beoordelen wat goed voor je is. Wij vinden hoeslakens toch praktischer en gebruiksvriendelijker dan lakens.

Kies voor een volledige set ademende katoenen hoeslakens als je weet dat je een zweterige slaper bent. Of ga lekker liggen in een ultrazachte satijnen hoeslakens gemaakt van 100 procent katoen/satijn uit Pakistan. Een jersey hoeslaken voor in de winter houd je lekker warm.

Wij vinden dat knuffelen de mooiste manier is om iemand te laten zien dat je van diegene houdt. Doe dit dan ook vaker en op een schoon en frisse hoeslaken.

https://www.fine2sleep.nl/hoeslaken

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  Fine2Sleep 8,8 / 10 - 17677 Reviews @ Webwinkelkeur
  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »