Terug

Welk materiaal dekbedovertrek is geschikt voor mij?

Welk materiaal dekbedovertrek is geschikt voor mij?

Het materiaal voor een dekbedovertrek is belangrijk voor het slaapcomfort. Het is dus belangrijk dat hiervoor een juiste keuze wordt gemaakt om een optimale nachtrust te kunnen garanderen. In onderstaand artikel benoemen wij diverse materialen met daarbij de eigenschappen en kenmerken per materiaal dekbedovertrek!

Welk materiaal dekbedovertrek is geschikt voor mij?

Het materiaal voor een dekbedovertrek is belangrijk voor het slaapcomfort. Het is dus belangrijk dat hiervoor een juiste keuze wordt gemaakt om een optimale nachtrust te kunnen garanderen. In onderstaand artikel benoemen wij diverse materialen met daarbij de eigenschappen en kenmerken per materiaal dekbedovertrek!

Katoenen dekbedovertrek

Een van de meest populaire materialen voor een dekbedovertrek is toch wel katoen. Dit komt door zijn vele positieve eigenschappen, waar men de voorkeur aan geeft. Katoen is een natuurproduct, is zeer sterk en voelt zacht aan. Daarnaast is het ook een duurzame en zeer ademende stof, belangrijk voor personen die tijdens de nachtrust veel transpireren. Katoen wordt door zijn populariteit op grote schaal geproduceerd en verkrijgt daardoor zijn goede prijs/kwaliteitsverhouding. Katoen is dus een goede stof voor mensen die veel transpireren, een voorkeur hebben voor een zacht overtrek, het niet erg vinden om te strijken en een betaalbaar product willen.

Microvezel dekbedovertrek

Microvezel is ook wel bekend als nylon en bestaat uit een combinatiestof van polyester en polyamide. Dit is ook wel bekend als een kunstmatig gefabriceerde stof, met soortgelijke kenmerken als katoen, deze stof is alleen iets minder ademend. Verder is een dekbedovertrek van dit materiaal licht van gewicht en voelt het zacht aan. Dit materiaal staat bekend om zijn kreukherstellende stof en voordelig geprijsde overtrekken. Door zijn lage prijzen kunnen deze overtrekken na verloop van tijd gaan pillen door veelvuldig wassen.

Polykatoen dekbedovertrek 

Een polykatoenen dekbedovertrek bestaat uit gemengd katoen, met een combinatie van polyester en katoen. Dit materiaal kan in verhouding verschillen per dekbedovertrek, het kan dus 50/50 zijn maar ook een verhouding van 60/40 nog 80/20 (in de meeste gevallen) bevatten. Polyester wordt soms als een zweterige stof beschouwd, voor mensen die veel transpireren is het wenselijk dit percentage dan ook zo laag mogelijk te houden. Polykatoen is een zeer betaalbaar materiaal, licht ademend, huidvriendelijk en strijkvrij (!).

Katoen satijn dekbedovertrek

Satijnen dekbedovertrekken zijn in 2 varianten beschikbaar, dit zijn; katoen satijn -en glans satijnen overtrekken. Katoen satijn bestaat, zoals de naam al zegt, uit 100% katoen. Het katoen zorgt voor een zachte en soepele toevoeging, waar met een speciale weeftechniek de stof satijn mee verkregen kan worden. Een satijnen dekbedovertrek bevat bijvoorbeeld vier inslagdraden en één kettingdraad. Door deze techniek kan er heel licht geweven worden, waardoor de luchtige zachte kwaliteit ontstaat. Door de luxe uitstraling wordt katoen satijn veel gebruikt in eigen slaapkamers maar ook in luxe hotels.

Glans satijn dekbedovertrek

Glans satijn is anders dan katoen satijn, omdat dit voornamelijk uit polyester bestaat i.p.v. katoen. Het polyester wordt wederom via een speciale weeftechniek tot een satijnbinding verwerkt. De stof voelt koel aan in de zomer en is goed voor huid en haar. Een dekbedovertrek van satijn zorgt bijvoorbeeld voor minder rimpels, een zuivere huid en soepeler haar zonder klitten. Per inch moeten er 220 draden dicht op elkaar geweven worden, anders mag dit niet als een echt glans satijnen hoeslaken gezien worden. Glanssatijnen dekbedovertrekken zijn zacht, hebben een luxe uitstraling en zijn zeer glad.

Percale katoen dekbedovertrek

Percale katoen of ook wel perkal katoen genoemd, is een bijzonder geweven stof, gemaakt van katoengaren waardoor het fijn aanvoelt. Een percal dekbedovertrek mag zijn naam pas eer aan doen wanneer er minimaal 200 counts per inch in zijn verwerkt. Percale katoen heeft een hoge kwaliteit, sterke stof en voelt soepel en zacht aan. Daarnaast is de stof duurzaam en ademt en absorbeert het goed. De kwaliteit is zeer hoog en er kan vanuit gegaan worden dat een dekbed van perkal katoen lang meegaat en niet snel zal pillen of pluizen!

Twill katoen dekbedovertrek

Twill katoen is een materiaal, welke niet veel voorkomend is en op een andere manier geweven is (door middel van keperbinding) waardoor het een andere naam dan regulier katoen heeft. Door de keperbindingen voelt de stof dikker en zachter aan, in vergelijking met standaard geweven katoen. Een overtrek van dit materiaal zal niet snel gaan pillen of pluizen, is zeer sterk en nagenoeg kreukvrij. De prijs van dit materiaal ligt iets hoger, maar behoudt ook zijn kwaliteit na diverse wasbeurten en kan op hogere temperaturen gewassen worden.

Dekbedovertrek Flanel

Flanel is een zeer fijn en warm materiaal dat seizoensgebonden is en voornamelijk tijdens de herfst en winter gebruikt wordt. Flanel is een zeer zachte stof die fijn aanvoelt en het lichaam direct warmte biedt. Naast warmte bieden, houdt dit materiaal warmte ook vast en bestaat het uit ‘geruwd’ katoen. Mensen die het snel warm hebben kunnen beter niet voor dit materiaal kiezen, voor de echte koukleumen en mensen in een zolderkamertje is dit materiaal ideaal! Let wel op dat dit echt een seizoensstof is en dus niet geschikt voor lente en zomer. Daarnaast is het materiaal makkelijk in onderhoud en nagenoeg strijkvrij.

Naast bovenstaande materialen bieden wij ook een ecologische beddengoedlijn aan, waarbij het katoen biologisch is geteeld en verwerkt. Door te kiezen voor dit materiaal, maakt u een bewuste keuze voor mens en milieu. Het kost namelijk minder water om biologisch katoen te produceren, in vergelijking met, conventioneel katoen en andere stoffen. Bovendien wordt biologisch katoen niet behandeld met de benoemde giftige chemische pesticiden of agressieve chemische reinigingsmiddelen en stoffenbehandelingen waaraan ‘gewoon’ beddengoed kan worden blootgesteld.

Hieronder hebben wij nog een handig overzichtje voor je gemaakt:


Heeft u nog vragen over de materiaalsoorten van dekbedovertekken? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice, waar we u graag verder helpen!

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Fine2Sleep 8,8 / 10 - 17677 Reviews @ Webwinkelkeur
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »