Terug

Paas Special | 20% KORTING!

Hoe moet je een dekbed wassen?

Hoe moet je een dekbed wassen?

In onderstaand artikel geven wij uitleg over het wassen van een dekbed en hoe dit in zijn werking gaat per materiaalsoort. Niet alle materiaalsoorten zijn namelijk even gemakkelijk te wassen of hebben zo hun eigen manier van wassen nodig. Lees snel verder en leer meer over het wassen van diverse materialen en de diversiteit aan dekbedden.

Hoe moet je een dekbed wassen?

Eens in de zoveel tijd is het wel zo fris om ook je dekbed even te wassen. Uiteraard beschermt een dekbedovertrek het dekbed tegen transpireren en dergelijke, maar toch kan het hier en daar wat doorlaten. Het is dus wel goed om een dekbed eens in de zoveel tijd even onder handen te nemen. Uiteraard verschilt dit per persoon, maar een standaard van 2-4 keer per jaar is voldoende! Een dekbed wassen is over het algemeen veel gemakkelijk dan men denkt. Er wordt vaak gedaan alsof het een enorme klus is maar in veel gevallen is het zo gepiept.

Donzen dekbed wassen

De sterkste eigenschappen van een donzen dekbed zijn de milieuvriendelijkheid (samenstelling van uitsluitend natuurlijke materialen), optimale isolatie van warmte, zeer goede ventilatie en een uitstekende vochtregulatie. Om langdurig te genieten van dons is het raadzaam om niet regelmatig te gaan zitten (en zeker niet te springen!) op dons. Als je dit wel doet kan het dons namelijk (plaatselijk) breken waardoor de sterke eigenschappen kunnen afnemen. Tevens is het raadzaam om dons professioneel te laten reinigen. Als je het echter dagelijks even opschudt en de slaapkamer 1 a 2 uur laat luchten, is het reinigen slechts eens per 4 of 5 jaar nodig. Je kan er ook voor kiezen het in je eigen wasmachine met het fijnwasprogramma of wolwasprogramma te wassen. Tip: doe wat tennisballen in de wasmachine. Je zorgt er daarmee voor dat het dekbed lekker luchtig blijft, omdat het dons niet samenklontert.

  

                                                                        

Dekbed van holle vezels/synthetisch dekbed wassen

De vulling bestaat uit holle vezels (hollow fiber). De sterkste eigenschappen van dit type zijn; de lage prijs en de geschiktheid voor machinewas. De dekbedden zijn zelf te wassen op hoge temperaturen in de wasmachine, in dat opzicht zijn ze onderhoudsvriendelijker dan dons. De isolatie, ventilatie en vochtregulatie zijn minder dan die van dons, maar hier is de prijs dan ook naar. Wij bieden ook budget dekbedden aan, tegen zeer goedkope prijzen! Naast zelf wassen van een synthetisch dekbed kun je het zelfs in de droger drogen. Was het tijdens de voorjaarsschoonmaak, maar niet te vaak op andere momenten in het jaar.

Zomerdekbedden wassen

Veel mensen willen in de zomermaanden ook onder een dekbed slapen. Hierdoor gaat men echter meer zweten en dit zorgt voor een slechte nachtrust. Voor een comfortabele nachtrust kunt u het best in de zomermaanden kiezen voor een zomerdekbed, waardoor u minder transpireert juist door de dunnere vulling en betere ventilatie. Een zomer dekbed is veelal ook gevuld met holle vezels of andere synthetische vulling. Deze kun je dus gemakkelijk zelf wassen. Echter indien jouw wasmachine niet genoeg ruimte biedt zijn er vaak op diverse plekken grote wasmachines beschikbaar die tot wel 20 kg kunnen wassen. Hoe meer ruimte het dekbed krijgt om rond te draaien in de wasmachine, hoe beter het gewassen wordt.

                                                                              

Wollen dekbed wassen 

Wij bieden ook wollen dekbedden aan in ons assortiment, waaronder enkele dekbedden en 4 seizoenen. De wollen dekbedden die wij aanbieden hebben een vulling van 100% zuivere scheerwol. De tijk verschilt per product en kan zowel uit twill micro, percale katoen en 100% katoen bestaan. Een tijk is een omhulsel, die de vulling van het dekbed op zijn plaats houdt. De wollen dekbedden bestaan uit de hoogste kwaliteit en bevatten de beste en meest zuivere scheerwol. Een wollen dekbed kun je enkel wassen als dit aangegeven staat op het waslabel, daarbij staat ook hoe het gewassen kan worden. Staat er niks bij? Dan kan het wollen dekbed enkel chemisch gereinigd worden door professionals die precies weten hoe ze met het materiaal moeten omgaan.

Zijden dekbed wassen

Binnen ons assortiment bieden wij tot op heden nog geen zijden dekbedden aan. Echter is het wel verstandig om te weten dat een zijden dekbed nooit zelf gewassen kan worden. Dit is enkel mogelijk door het dekbed naar een stomerij te brengen, waar ze het professioneel kunnen reinigen en het materiaal zijn kwaliteit en eigenschappen behoudt.

Om een dekbed te kiezen is het belangrijk om te weten dat ieder dekbed zijn eigen warmteklasse heeft. Deze warmteklasse kennen elk hun eigen kenmerken en seizoenen. Wij leggen je dus graag uit wat een warmteklasse inhoudt en wat het beste dekbed is voor jouw wensen en behoeften. In totaal zijn er vier klassen, die aangeven hoe warm het dekbed eigenlijk is. Dekbedden met warmteklasse 1 zijn het warmste, uitermate geschikt voor koude zolder- en slaapkamers. Ook optimaal voor personen die het in de nacht snel koud hebben. Klasse 2 kan het hele jaar gebruikt worden door personen die het niet te koud of te warm hebben tijdens het slapen. Warmteklasse 3 is ideaal voor warme slaapkamers en slapers die het snel warm krijgen. Klasse 4 is dé oplossing voor slaapcomfort tijdens warme zomernachten, dit is tevens het dunste soort.

In onderstaande tabel hebben wij een handige en duidelijke tabel gemaakt van de diverse maten dekbedden. Zo weet je met een blik precies welke dekbedmaat er past bij jouw matrasmaat en bed type, wel zo handig ;).

Heeft u nog vragen over dekbedden en het wassen hiervan? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice, waar we u graag verder helpen!

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Fine2Sleep 8,8 / 10 - 17677 Reviews @ Webwinkelkeur
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »