Welke dekbedovertrek maat is geschikt voor mijn bed?

Welke dekbedovertrek maat is geschikt voor mijn bed?

In dit blogartikel vind je een ruime uitleg over de diverse maten dekbedovertrekken. Door het lezen van deze blog maakt u de juiste keuze en kunt u genieten van heerlijk slaapcomfort!

Welke dekbedovertrek maat is geschikt voor mijn bed?

Dit is een vraag die wij vaak krijgen en zeer logisch is, wie kan nou alles uit zijn hoofd weten? Ten eerste leggen wij je uit wat een dekbedovertrek is en waar deze voor dient. Een dekbedovertrek is de ‘hoes’ die je om een dekbed heen slaat. Naast een leuke uitstraling, beschermt het ook de kwaliteit en hygiëne van een dekbed en kan het je slaapcomfort verbeteren. Dekbedovertrekken zijn er in diverse materialen, er is dus voor ieder wat wils! Qua materialen kun je denken aan: flanel, satijn, polykatoen, microvezel en een van de bekendste materialen, katoen. 

De maat van je dekbedovertrek is afhankelijk van diverse factoren zoals, de maat van je bed, het matras en je dekbed. Een dekbedovertrek hoort altijd iets langer en breder te zijn als je dekbed, zodat deze er goed omheen past. Hetzelfde geldt voor het matras, het is namelijk wel zo lekker als je dekbed inclusief dekbedovertrek tot over de randen van je bed uitkomen. De 3 meest gevoerde maten zijn de standaard maten voor een 1 persoonsbed, 2 persoonsbed en een lits jumeaux bed. Daartussen zijn ook nog andere (vaak buitenlandse maten) om uit te kiezen, zo bieden wij in ons assortiment ook enkele Poolse -en Duitse maten aan! Het verschil tussen Nederlandse en Duitse maten zijn minimaal, echter hanteren ze in Duitsland dat de maat dekbedovertrek overeenkomt met een gevulde tijk, in Nederland houden wij de ongevulde tijk aan. Een gevulde tijk (omhulsel van een dekbed) staat enigszins bol dus hoeft het minder breed te zijn.


1 - Persoons dekbedovertrek

Een 1 persoonsdekbedovertrek is geschikt voor kinderbedden, personen die alleen slapen of op een 2 persoonsbed, waarbij beide personen liever onder een eigen dekbed slapen. Het 1 persoonsdekbedovertrek is dus ideaal wanneer je twee losse dekbedovertrekken fijner vind. Ook is deze maat dekbedovertrek ideaal voor een twijfelaar bed. Een 1 persoonsdekbedovertrek is 140 x 200/220 cm, het overtrek is dus 140 cm breed en 200 of 220 cm lang. De Duitse 1 persoonsmaat is wat smaller en is 135 x 200 cm. Een 1-persoons matras heeft aan standaard maat van 90 x 200 cm, de overtrekken vallen dus ruim over het matras heen.

2- Persoons dekbedovertrek

Wanneer je met twee personen in een bed slaapt, of een lekker groot bed voor jezelf hebt, is een 2 persoons dekbedovertrek benodigd. De standaardmaat van een 2 persoonsovertrek is 200 x 200 cm of 200 x 220 cm. De breedte van dit overtrek is dus 200 cm en de lengte kan 200 of 220 cm zijn. Deze maat is overigens ook geschikt voor twijfelaars en ruime 1 eenpersoonsbedden van 160 cm breed, waarbij je dan ruim omarmd wordt door het overtrek.

Lits Jumeaux & Lits Jumeaux XL

Wanneer je een ruimer bed hebt of graag genoeg deken heeft, dan is een lits jumeaux dekbedovertrek zeer geschikt. Deze maat is namelijk iets breder dan de standaard 2-persoonsdekbedovertrekken. Heb je een bed van 200 x 200 cm, dan kan je kiezen voor een lits jumeaux XL maat. Het overtrek heeft dan een afmeting van 260 x 220 cm, dit betekent dus dat het 260 cm breed is. Wanneer je graag onder een extra brede variant slaapt kun je dus gerust voor de xl versie kiezen, ook al heb je een iets kleiner bed of boxspring.

In onderstaande tabel hebben wij een handig overzicht gemaakt van matrasmaten, dekbedmaten en dekbedovertrekmaten. Aan de hand van deze tabel kun je gemakkelijk zien hoe je de juiste dekbedovertrek maat kiest, die past bij jouw matras of dekbed bijvoorbeeld! 

Klik hier om al onze dekbedovertrekken te bekijken en hier om ons diverse aanbod van dekbedden te bewonderen.

Heb je toch nog vragen naar aanleiding van bovenstaande blogpost? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice! Wij helpen je daar graag verder met eventuele vragen en adviezen.

Veel slaapplezier!